Gradele
In trecut nu exista sistemul actual de centuri colorate pentru evidentierea progresului tehnic al practicantilor de Arte Martiale. Cele mai multe scoli traditionale din Vietnam recunosteau doar trei nivele:
- SO DANG sau NHAP MON incepator
- TRUNG DANG sau TRUNG MON mediu
- THUONG DANG sau DAI MON expert
Unele indicii de evidentiere a progresului tehnic al copiilor era culoarea hainelor (Vo Phuc), numarul de buzunare, culoarea esarfei purtate in jurul gatului sau culoarea panglicilor de la centura.
Sistemul de acordare a gradelor in QWAN KI DO sau QUAN KHI DAO a fost mentinut in concordanta cu invatamintele ttraditionale din Dai Hoa Luu Hanh, asa cum a fost pastrat de marii Maestri. Totusi au fost facute unele schimbari pentru a fi mai usor acceptat de cultura europeana.
1 - NHAP MON sau Introducerea
In cadrul nivelului incepator exista 5 subniveluri denumite Cap, evidentiate prin dungi rosii la copii si dungi albastre la adulti, aplicate pe centura alba. Pentru a trece de la un nivel la altul, timpul necesar de pregatire este de 9 - 10 luni (aproximativ un sezon annual), in conformitate cu sistemul Dai Hoa Luu Hanh.
1) INCEPATOR sau VO CUC, golul, infinitul inceputul existentei
2) CAP MOT sau Thai Cuc, prima dunga albastra, inceputul schimbarii, constientizarea primului element
3) LUONG NGHI a doua dunga albastra, aparitia celor 2 poli (AM si DUONG) precum si a luptei dintre ei, reprezinta latura fizica si armonia dintre membrele superioare si cele inferioare
4) TU TUONG a treia dunga albastra (cele 4 directii, tehnici pentru coordonarea membrelor superioare cu cele inferioare)
5) NGU HANH a patra dunga albastra (cele 5 elemente, evidentierea corpului si a extraordinarelor posibilitati ale bratelor si picioarelor)
Dupa 4 ani de practica neantrerupta si dupa dobandirea celor 4 Capi (dungi albastre), practicantul va fi admis la examenul pentru centura neagra sau nivelul mediu (TRUNG MON). Varsta minima este de 16 ani.
2 - TRUNG MON sau nivelul intermediar
La un an dupa obtinerea centurii negre, practicantul poate fi admis la sustinerea examenului TRUNG MON-, DANG- sau HANG. Acest sistem a fost creat pentru a evidentia cele 4 grade diferite ale nivelului de centura neagra HUYEN DAI:
- KIEN primul grad sau NHAT DANG sau HANG MOT
- DOAI al doilea grad sau NHI DANG sau HANG HAI
- LY al treilea grad sau TAM DANG sau HANG BA
- CHAN al patrulea grad sau TU DANG sau HANG BON
- TON al cincilea grad sau NGU DANG sau HANG NAM
Durata minima de pregatire intre grade este stabilita de reglementarile UNIUNII MONDIALE DE QWAN KI DO (WORLD UNION OF QWAN KI DO).
3 - DAI MON sau Nivelul Inalt
- KHAM al saselea grad sau LUC DANG sau HANG SAU
- CAN al saptelea grad sau THAT DANG sau HANG BAY
- KHON al optulea grad sau BAT DANG sau HANG TAM
4 - SIEU DANG
SIEU DANG este gradul oferit fostilor practicanti care si-au dedicat intreaga viata intereselor Qwan Ki Do-ului si Artelor Martiale in general. Gradul este evidentiat de o centura alba cu o dunga rosie pe mijloc.
- DICH al noualea grad sau CUU DANG sau HANG CHIN
- DAO al zecelea grad sau THAP DANG sau HANG MUOI
5 - CHUONG MON DAI
Centura CUONG MON DAI a fost transmisa din generatie in generatie si lasata mostenire prin testament de catre Maestrul Chau Quan Ky Maestrului Pham Xuan Tong. Aceasta centura este cea mai inalta distinctie din Qwan Ki Do si este garantia originii etnice autentice a acestei metode. Dupa sistemul de evaluare Dai Hoa Luu Hanh, gradul acestei centuri echivaleaza cu a opta pozitie "Que Khon" care semnifica renasterea.
Centura este alcatuita din patru benzi care reprezinta cele patru culori traditionale.
- Banda albastra este situata pe partea exterioara a centurii.
Culoarea albastra semnifica marinimia si vointa. - Banda galbena este asezata langa cea albastra spre interior.
Galbenul semnifica clarviziunea. - Banda rosie acopera tot spatiul ramas al centurii.
Rosul simbolizeaza curajul si spiritul razboinic. - Banda alba este situata pe mijlocul centurii.
Albul, sinteza tuturor culorilor, simbolizeaza puritatea.
Informatiile de pe aceasta pagina au fost luate de pe site-ul Federatie Romane de Qwan Ki Do