Traditia in Qwan Ki Do

In general, eticheta Artelor Martiale este putin cunoscuta sau rau înteleasa, adesea aparand în ochii occidentalului ca un ritual obligatoriu. Curtoazia Extremului - Orient e bine cunoscuta. Dar traditia si eticheta orientale sunt astazi în cea mai mare parte uitate. Doar unii Maestri mai incearca sa salveze aceste valori in Artele Martiale, care urmeaza eticheta ceruta de codul onoarei de la samurai (codul BUSHIDO).

Poate parea curios ca reguli stricte de curtoazie pot face parte din antrenamentul unor oameni, samuraii, al caror destin adesea era sa moara pe câmpul de lupta. Aceasta eticheta era în directa legatura cu morala ZEN. Totul, în gestica elementara, cotidiana, chiar mersul, tinerea unui obiect în mâna, devin concise, sobre, frumoase. Încetinirea gestului, nonsalanta aparenta a razboinicului, va ascunde tensiunea nervoasa care, de obicei este permanenta caci: " trebuie sa fii tot timpul în garda ".
Fiecare gest trebuie executat într-o anumita maniera pentru ca în fractiunea de secunda ce urmeaza unui atac surpriza, sa se poata contraataca eficace. De asemeni, eticheta cere ca un barbat sa nu primeasca vreun obiect decât cu mâna stânga, dreapta ramânându-i libera pentru a scoate sabia. O veche maxima cunoscuta de practicantii de Arte Martiale este: "cel ce este cu adevarat pregatit, nu pare bine pregatit".

Urmand aceste reguli, un luptator este capabil de a trece instantaneu de la un gest banal pe care e pe cale sa-l execute la o riposta decisiva, fara a trece prin vreun stadiu de pregatire. Pentru aceasta spiritul nu trebuie sa doarma niciodata. Chiar salutul dinaintea unei lupte se face tinand ochii fixati în privirea adversarului, pentru a fi pregatit la o eventuala riposta.

 

Informatiile de pe aceasta pagina au fost luate de pe site-ul Federatie Romane de Qwan Ki Do