Salutul - BAI
Salutul în picioare (BAI SU) se face cu talpile lipite, privirea este în pamant, acestea marcand umilinta, modestia, recunostinta, respectul. Acest salut se face ori de cate ori iesim din sala sau intram în sala, în fata instructorului, gradelor mai mari sau în fata partenerului. Salutul de la începutul unei lupte este identic cu precedentul dar, ochii sunt fixati in privirea adversarului. La fel se saluta si la începutul unui QUYEN.
Mai este si salutul traditional de jos (BAI TO), în genunchi, care se executa în situatii speciale: în fata portretului Maestrului CHAU QUAN KHI sau în fata fondatorului stilului, Maestrul PHAM XUAN TONG. Sunt si alte forme de salut, cand se prezinta un QUYEN de arme sau un QUYEN antic. Nu trebuie de neglijat niciodata salutul, caci doar astfel putem întelege o arta din BUDO. Înainte de salut, cautati sa eliberati spiritul de orice problema sau preocupare care sa-l blocheze. Daca este nevoie se poate face o mica pauza de relaxare. Nu salutati decat dupa ce v-ati verificat tinuta.
Salutul are o semnificatie profunda: marcheaza respectul fata de profesorul care te ajuta, fata de partenerul care-ti permite sa progresezi si este o manifestare de politete. Eticheta cere de asemeni un comportament anumit în sala de antrenament: sa nu mancam guma, bomboane, sa nu vorbim în timpul cursului iar fiecare sa execute numai ce spune profesorul. Este o etapa foarte importanta pentru stapanirea de sine.
Importanta salutului, asa cum a stabilit-o Maestrul PHAM XUAN TONG în QWAN-KI-DO, are o semnificatie mai profunda, deoarece prin QWAN-KI-DO se întelege calea tuturor energiilor vitale. Dualitatea celor doi poli ( VID - PLIN , YIN - YANG ) este simbolizata prin mana stanga deschisa ( VIDUL , aspectul negativ AM ) si mana dreapta închisa ( PLINUL , aspectul pozitiv DUONG ). De asemenea pumnul închis semnifica forta si puterea, iar palma deschisa reprezinta pacea si bunatatea.
Mana stanga reprezinta macrocosmosul iar cele 5 degete ale sale reprezinta cele 5 elemente (metal, lemn, apa, foc, pamant). Cele 4 spatii dintre degetele mainii stangi simbolizeaza cele 4 directii: Nord, Sud, Est, Vest.
Mana dreapta reprezinta omul si microcosmosul; cele 5 degete ale sale semnifica cele 5 continente, iar spatiile reprezinta cele 4 oceane. Mana dreapta închisa unita cu mana stanga deschisa reprezinta Fiinta Umana supusa legilor Universului.
Concluzionand, putem spune ca salutul în QWAN-KI-DO, desi simplu în executia sa, nu este doar un gest banal si fara sens, ci din contra, este plin de semnificatii si fiecare practicant de QWAN KI DO trebuie sa-i acorde importanta cuvenita
Informatiile de pe aceasta pagina au fost luate de pe site-ul Federatie Romane de Qwan Ki Do